A A A K K K
людям із порушенням зору
КНП "Марківська багатопрофільна лікарня МСР"

Районна цільова соціальна програма протидії ВІЛ інфекції /СНІДу

Дата: 25.04.2019 13:44
Кількість переглядів: 623

У 2017 – 2018 році в Марківському районі діяла районна цільова соціальної програми протидії ВІЛ – інфекції /СНІДу».

       

          Районна цільова соціальна програма протидії ВІЛ інфекції /СНІДу  була прийнята і затверджена  Марківською  районною  радою 21 вересня 2017 року, рішенням № 18/4.

         На 2017 – 2018 було виділено з місцевого бюджету Марківського району  69 тис.220грн.За ці ж роки було придбано та покращено матеріально-технічну базу кабінету «Довіра» , а саме:

        - За 15 тис.000грн.придбано холодильник для зберігання АРТ препаратів; медична шафа, в якій зберігається медична документація та ліки; ноутбук та принтер.

        -На 32 тис. 000 грн. було придбано швидкі тести для  безоплатного консультування та тестування на ВІЛ інфекцію, передусім для груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ.

        -Також кабінету «Довіри» - на 5 тис. 600 грн. було придбано вироби медичного призначення  та засоби  індивідуального захисту (рукавички, антисептики, маски, шпателя).

        -Для ВІЛ інфікованих хворих  на   2 тис. 500 грн. були закуплені медичні препарати, які допомогли  уникнути  опортуністичних інфекцій.

        - 1 тис. 800 грн. виділено на серологічні обстеження для хворих на ВІЛ інфекцію, які були використані.

        -Придбана  рентгенплівка на – 1 тис. 440грн.

        -В районі на 100% забезпечені вагітні  ВІЛ інфіковані жінки наборами для пологів, молочними сумішами та швидкотестами.  На це в програмі  було виділено  6 тис. 960 грн. Ці кошти освоєні.

        -Для  школярів у загальноосвітніх закладах  були  розповсюджені буклети, щодо формування здорового способу життя,на які було виділено - 3 тис. 920грн.

        

          Методично-організаційна робота з профілактики, лікування  та диспансерному спостереженню хворих на ВІЛ / СНІД покладено на координаційну раду при Марківській  РДА та кабінет «Довіра» при Марківському РТМО. Координаційна рада, складається з 11 членів ради ,  голови і заступника. Вона  працює відповідно до плану, затвердженого Марківською  РДА.  Інтегральний індекс його роботи один з найвищих в області (79% при середньо обласному -66%).  За  2018 р. проведено чотири  засідання координаційної ради.

          В районі  зареєстровано ВІЛ-інфікованих – 6 осіб, із них хворих на СНІД – 4 особи,вони ж приймають АРТ терапію, з них 1 людина тубінфікована,4 особи були на обліку у фтизіатра з ко- інфекцією(ТБ/ВІЛ), 4 людини приймають антиретровірусну терапію на базі Марківського РТМО, і 1 дитина приймає АРТ на базі обласного СНІД центру.

     Всього по району зареєстровано 15 осіб ВІЛ інфікованих: 6 осіб  на диспансерному обліку в кабінеті «Довіра» Марківського РТМО, 9 осіб спостерігається в обласному центрі м. Сєвєродонецьк.

     Хворим на ВІЛ / СНІД забезпечено надання допомоги у всіх профільних відділеннях РТМО, в тому числі  інфекційному відділенні.

      Помітно поліпшилися показники по виявленню ВІЛ-асоційованого туберкульозу:  в 100% випадках проведено флюорографічне обстеження вперше виявлених осіб , а також осіб які перебувають на диспансерному обліку. Всі особи які потребують- отримали хімікопрофілактику туберкульозу. Також проводиться скринінгове анкетування на ТБ  з кожним пацієнтом,( кожного кварталу),який перебуває на обліку в каб. «Довіра».

       Обстежено за   2018 р. –1051 осіб, з них швидкотестами – 702 особи.

         •        За результатами  в  2018 р. випадки захворюваності на ВІЛ та СНІД серед населення району- було зареєстровано – 1 особу.

•        За 12 місяців поточного року охоплено тестуванням на ВІЛ (без донорів та вагітних) 982 особи, що складає 6,56% від кількості населення. Поширеність ВІЛ за результатами сероепідмоніторингу склала 0.

•        Показник охоплення ЛЖВ з групи медичного нагляду (далі – МН) динамічним моніторингом стану здоров’я складає 100%.  За результатами    2018 р. 6 ЛЖВ з групи МН  з'явилися на чергові планові візити до лікаря , на контрольні телефонні дзвінки відповіли.

•        Показник охоплення АРТ ЛЖВ з групи МН вище обласного та досяг рейтингового, склавши 100%.

•        Вірусна супресія відмічається у 100% пацієнтів, які перебувають під наглядом у кабінеті «Довіра» та отримують АРТ.

Це – результати ефективності роботи фахівців з формування прихильності до початку лікування і до утримання на АРТ.

Облік та звітність з питань ВІЛ/СНІДу проводиться відповідно рекомендаціям обласного центру  СНІД.

         Впродовж 2017 – 2018 р.р. постійно здійснюється контроль за дотриманням законодавства у сфері ВІЛ/СНІД.

         Взагалі такі показники  є результатом виконання районної цільової соціальної програми протидії ВІЛ – інфекції/СНІДу.

 

          


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора