A A A K K K
людям із порушенням зору
КНП "Марківська багатопрофільна лікарня МСР"

Ботулізм

Дата: 01.10.2018 16:55
Кількість переглядів: 404

Обережно ботулізм!

 

Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсин), що виробляють бактерії ботулізму. Збудник – Clostridium botulinum – широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Цей токсин є одним з найсильніших з усіх відомих отрут.

Ботулізм викликає параліч мускулатури. Збудником цього захворювання є так звана паличка ботулізму. Захворювання розвивається при вживанні заражених харчових продуктів рослинного і тваринного походження, які зберігалися в умовах дефіциту кисню без необхідної (достатньої) термічної обробки. Найбільшу небезпеку представляють консерви та продукти, призначені для тривалого зберігання (гриби, маринади, ковбаси, копчені та засолені продукти) і приготовлені в домашніх умовах, при яких неможливо створити температурний режим, необхідний для загибелі спор збудника цієї хвороби. Самостійно відрізнити заражені продукти від доброякісних можна тільки по здуттю банок, пов’язаному з накопиченням газоподібних продуктів життєдіяльності паличок ботулізму. При цьому смак, запах і вигляд продукту не змінюються.

Сприйнятливість людини до цієї хвороби висока. З початку 2018 року в Україні зареєстровано 84 випадків ботулізму, внаслідок яких постраждало 97 людей, 8 з них померли.

Відомі випадки зі смертельним результатом захворювання, обумовленим навіть не вживанням в їжу самого продукту, що містить токсин, а тільки користування не вимитою після наколювання «небезпечного» продукту вилкою в процесі вживання незараженої їжі. Люди, які хворіють на ботулізм, самі не є заразними.

Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Його тривалість залежить від тієї кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого.

Пам’ятайте, що при найменшій підозрі на ботулізм хворого необхідно якнайшвидше відправити в спеціалізоване відділення медичного закладу, тому що тільки там йому зможуть надати належну медичну допомогу, спрямовану на нейтралізацію, зв’язування і виведення токсинів з організму.

Зазвичай захворювання починається раптово. У людини порушується зір, виникає м’язова слабкість і з’являється сухість у роті. Турбує «туман», роздвоєння предметів, «сітка» перед очима, далекозорість. Відчувається наявність чужорідного тіла в глотці, першіння в горлі, утрудняється ковтання їжі. При тяжкому перебігу захворювання вживана усередину вода і рідка їжа можуть виливатися через ніс.

У людини змінюються тембр і висота голосу. Дихання поверхневе, зіниці розширені, обличчя схоже на маску. Ботулізм часто закінчується смертю хворого.

Якщо виникає порушення зору, особливо після вживання консервованих або інших «небезпечних» продуктів, треба відразу ж викликати невідкладну медичну допомогу, тому що при цьому захворюванні стан хворого може різко погіршитися в першу ж добу після зараження, що може призвести до його смерті. Якщо підозрілу їжу їли інші люди, слід з’ясувати, чи не з’явилися в них які-небудь ознаки хвороби.

 

Пам’ятайте:

 

- консерви, де є здуті кришки (бомбаж), в їжу не придатні - це дуже небезпечно;

- необхідно категорично виключити придбання на ринку і в місцях несанкціонованої торгівлі продуктів харчування, а також споживання в їжу домашніх консервів, грибів, солоної, копченої і в'яленої риби, приготованої приватними особами в домашніх умовах;

- зберігання риби без видалення кишечника при високій температурі навколишнього повітря (саме так зазвичай роблять приватні особи) також сприяє проростанню спор і утворенню токсину, який не руйнує навіть міцний посол риби.

        Важливо знати і те, що кип'ятіння, прожарювання, проварювання харчових продуктів і будь-яких консервів перед їжею - основна міра профілактики не тільки ботулізму, але і інших кишкових захворювань і харчових отруєнь!

        Користуючись нагодою, хочу звернути особливу увагу операторів ринку харчових продуктів на відповідальність згідно зі статтею 64 Закону України  «Про основні принципи та вимоги до безпечності  та якості харчових продуктів» за порушення  законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.

 

 

 

Лікар інфекціоніст

Кордубайло Н.О.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора